Easiest Way to Prepare Yummy Asam Pedas Ikan Merah Jeruk Kobis

Asam Pedas Ikan Merah Jeruk Kobis.

Asam Pedas Ikan Merah Jeruk Kobis You can have Asam Pedas Ikan Merah Jeruk Kobis using 9 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Asam Pedas Ikan Merah Jeruk Kobis

  1. You need of Ikan Merah - telah disiang dan dibasuh.
  2. Prepare of Cili Kering - direbus dan dibilas buang bijinya.
  3. You need of biji Bawang Merah.
  4. Prepare of Bawang Putih.
  5. It's of Pes Asam Jawa.
  6. You need of Air.
  7. You need of Garam.
  8. Prepare of minyak - untuk menumis.
  9. It's of paket Jeruk Kobis.

Asam Pedas Ikan Merah Jeruk Kobis step by step

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
  2. Kisar cili kering,bawang merah dan bawang putih hingga halus.Tips untuk mendapatkan cili kering halus dan senang dikisar,masukkan sedikit minyak di dalam pengisar makanan bersama bahan dan air..
  3. Jeruk kobis dibilas bersih dan dipotong kecil.Ketepikan..
  4. Panaskan periuk dan masukkan minyak.Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak..
  5. Tutup periuk bagi menggelakkan ruang dapur anda berkecah dengan percikan minyak sambal.Masukkan pes asam jawa dan air.Reneh sebentar..
  6. Masukkan jeruk kobis dan garam.Bila ckup rasa masam dan masinnya,masukkan ikan..
  7. Reneh dengan api perlahan dalam 15 minit.Bila terbit minyak dan ikan dah masak,matikan api dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Easiest Way to Cook Perfect Teh Tarik Honey

Recipe: Delicious Banana Milk Coffee

Recipe: Appetizing Air Halia